kek sarang semut....mudah giler nak buat..meh ambik resepi:-
Cara buat gula hangus
===================
2cwn gula pasir
2cawan air panas
2sudu besar butter/marjerin
Guna api sederhana..Masak gula pasir dalam kuali/periuk sehingga cair dan warna keperangan...
Pasang kekuda =)
jauhkan diri sket dari kuali/periuk sebab gula akan meletup2 bila air dia masukkan..
Masukkan air panas dan butter..Awas bila gula tu meletup2...kacau sehingga gula larut semula...dah larut bolehlah tutup api dan biarkan sejuk...
8biji telur
2cawan tepung gandum
2cawan susu pekat manis
4sudu kecil soda bikarbonat
2sudu kecil baking powder
2sudu kecil koko (Naza add on sbab nk kasi sedap sket dan warna cantik)
2 sudu kecil esen vanila
Satukan dan ayak tepung,soda bikarbonat, baking powder dan koko.
Pukul telur guna mixer.blender pun boleh.Jangan pukul smpai kembang nanti kek tak moist.Pukul sekadar putih telur dan kuning sebati..masukkan susu kemudian tepung
Masukkan esen vanilla dan last sekali gula hangus yang dah sejuk..
Tutup adunan,biarkan adunan selama 5jam...paling kurang 3jam..Lagi lama lagi bagus..
masuk dlm loyang yang dah disapu butter(naza guna periuk sebab loyang tinggi xde)
bakar 40minit api bawah 10-15 mnt api atas.
Selamat mencuba!
Psst nak beli tupperware jangan lupa roger Naza kay..0166331243
Nak order kek sarang semut pun boleh gak...Area keramat dan kawasan berhampiran saja =)